Mi az a körömgomba?

Image

Mi az a körömgomba?

A lábak gombás elfertőződése az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a körömgomba gyakran a láb bőrének gombás fertőzése mellett alakul ki. A körömgomba orvosi neve onychomycosis, amely a kéz, vagy a láb körömlemezének gombás fertőzése. A gombák jellemzően a bőr elhalt részein telepednek meg, és a gomba típusától függően különböző tüneteket produkálnak. Általában a fertőzés jóval gyakoribb a lábon, mint a kézen, és nagy az esély a kiújulására.

A körömgomba tünetei

A körömgomba jellemzője a körömlemez megvastagodása, amely alatt felhalmozódik a sárgás színű szarutömeg, és a köröm töredezetté válik. Általában egy körmön jelentkezik, és könnyen átterjedhet a többi körömre is, és másokat is megfertőzhet. Egészséges pácienseknél általában csak enyhe tüneteket okoz (esetleg fájhat, vagy a körömágyat és a körmöt károsíthatja) illetve esztétikai jellegű problémát jelent, addig a krónikus betegségben szenvedők, cukorbetegek és legyengült immunrendszerű pácienseknél már komolyabb egészségügyi problémát is okozhat. A kezeletlen körömgomba tovább terjedhet, és a körmök környékén duzzanatok és sebek keletkezhetnek.

A körömgomba előfordulása

A körömgomba Európában népbetegségnek számít, a felnőtt lakosság körében 3-22 százalék, hazánkban a lakosság több mint fele érintett a lábgomba és/vagy körömgomba fertőzésben.

A körömgomba fertőzés okai

A körömgomba fertőzés oka a fonalas, sarjadzó és penészgombák, amelyek különösen a lábujjak közötti nedves részeket kedvelik. Hajlamosító tényezők például a végtagok rossz vérellátása, a lábboltozat statikai hibái, cukorbetegség, túlsúly, egyéb anyagcserezavarok, az életkor, de kialakulhat ismételt körömsérülés és túl szoros lábbeli viselete, túlzott lábizzadás esetén is.

A körömgomba fajtái

A körömgomba számos fajtája előfordul, a leggyakoribbak a következők:

Disztális típusú a leggyakoribb körömgomba, valamilyen fonalas gomba okozza, a fertőzés a köröm szabad széle felől terjed a körömágy felé. Általában régóta fennálló, lábujjak közti kórokozók támadják meg a körömlemezt. A fertőzés leggyakrabban az öregujj körmén jelenik meg és terjed át a többire is.

 A fertőzést sarjadzó gomba (pl. candida gomba okozza), és a körömágy gyulladását követően a köröm széle felé terjed.

A penészgomba okozta fertőzés viszonylag ritka, a körömfelszín fénytelenné, barnás-szürkés árnyalatúvá válik, és alatta pedig felrakódás tapasztalható.

SHARE THIS POST

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

Kategóriák

Bejegyzések